UPS

Novosti

By in Novosti 0

Skuhali smo pobjedničko pivo 4. UPS festa

Rano ujutro u subotu 21. siječnja u pogonu pivovare Saperlot započelo je kuhanje pobjedničkog piva 4. UPS festa – natjecanja i festivala kućnih pivara.

U Gojancu nedaleko Varaždina skupila se radna ekipa predvođena Zagrepčaninom Ivanom Kuže čiji je Munich dunkel na prošlogodišnjem UPS-u odnio prestižnu titulu „best of show“. Uz članove UPSa koji su došli primarno kao moralna podrška (budući da se radi o automatiziranom postrojenju) tu su nas naravno dočekali domaćini Ivica Staneković (koji je i sam član UPSa), Davorka Bahat majstorica i Karla Staneković najmlađi član obiteljskog biznisa Saperlot.

Osnovne pripreme odrađene su dan ranije, u petak, tako da je vrlo brzo Gojancem zamirisala komina bazirana na Munich Type II (Dark) i Carafa III baznim sladovima. Ivan – po struci kemičar – svojim nas je pivom uspio uvjeriti da se po vrlo jednostavnom receptu i bez stotinu dodataka može napraviti vrhunsko pivo.

Za vrijeme ukomljavanja dopredsjednik Udruge Matija Mišak spremio je pravi težački doručak od svojih domaćih suhomesnatih delicija, dok su se za pivo (uz doručak) pobrinuli Fabijan Špralja, Miroslav Matotek i Roni Mašić. U takvoj veseloj atmosferi nastajao je naš novi BOS.

Što se samog kuhanja tiče, za većinu znatiželjnih bila je to prilika da se vidi sam postupak izrade piva u pravom pogonu koji su Davorka i Ivica dodatno obogatili svojim objašnjenjima i komentarima.

U „boilu“ su završila još dva pivarska klasika što se hmeljeva tiče – Magnum i Hallertau Mittelfruh. Kuhali smo 60 minuta nakon čega smo buduće pivo pretočili u fermentor gdje mu slijedi fermentacija i odležavanje.  Pivo bi po svemu sudeći trebalo završiti sa 5.6ABV za što će se pobrinuti kvasac W-34/70 kojeg je čast imao ubaciti sam autor nešto malo iza podneva kad smo završili s kuhanjem!

Pivo će biti dostupno u limenkama (0,33) ili se može puniti u vlastite kegove. Cijena piva koja pokriva primarno troškove samog postupka izrade piva je 1,35€ za limenke ili 2€ za pivo utočeno u keg. Svi koji žele osigurati svoje količine ovog jedinstvenog primjerka mogu se predbilježiti u ovom formularu.

Post navigation

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.