UPS FEST 2024. – festival i natjecanje kućnih pivara

Nakon što je peti UPS Fest privukao nekoliko stotina poklonika “homebrewinga” i piva iz kućne radinosti, Udruga pivara Sjever i ove se godine sprema za veliku feštu kod Varaždinske Arene u subotu 6. srpnja 2024.

Festival će tradicionalno biti organiziran po principu da se uz kupljenu ulaznicu može konzumirati neograničena količina piva, a osim 100-ak vrsta piva različitih stilova kuhanih u malim količinama u kućnim uvjetima, posjetitelji će moći uživali i u bogatom zabavnom programu.

Osim žednih i znatiželjnih posjetitelja, festival privlači i sve veći broj poklonika homebrewinga koji na festival dolaze razmjenjivati ideje, ali i natjecati se sa svojim odabranim pivskim uradcima te tako osvojiti vrijedne nagrade sponzora.  Proglašenje najboljih piva, ali i „najboljeg među najboljima“ tzv. „Best of show“ biti će također dio samog festivala.

Saznaj brzo:

 

 

Festival kućnih piva

Svakako, najveći interes posjetitelja festivala predstavlja kućno pivo. To je pivo koje brojni pivari, uključujući članove Udruge pivara sjever i brojne goste, kuhaju u svojim domaćinstvima u malim količinama, obično oko 20-50 litara po šarži. Ovo pivo je jedinstveno ne samo zbog postupka i opreme kojom se priprema, već i zbog originalnih receptura koje se temelje na raznovrsnim eksperimentima kojima se pivski majstori koriste kako bi došli do savršenog okusa.

Svo pivo koje se konzumira na festivalu uključeno je u cijenu ulaznice a da bi osigurali dovoljnu količinu i raznovrsnost ponude (obično na festivalu ima 100-ak piva) UPS prikuplja donacije piva koje pivarima osigurava ulaznicu za festival a ove će godine svaki donator dobiti i festivalsku majicu kojom mu želimo zahvaliti na podršci!

Zaiteresirani donatori piva mogu više o propozicijama saznati na ovom linku!

na vrh

Rezervacije ulaznica

Na linku niže možete rezervirati ulaznicu za ovogodišnji UPS fest koji će se održati u subotu 6. srpnja kod Arene Varaždin. Nakon rezervacije zaprimiti ćete mailom informacije o kupnji ulaznie. Kupljene ulaznice ćete na dan festivala od 15:00 sati moći zamijeniti za narukvicu koja osigurava konzumaciju neograničene količine festivalskog piva (i kućnih pivara i craft) , bon za hranu, festivalsku čašu i puno dobre zabave!

Cijena pojedinačne ulaznice je 30€, a za društvo veće od 4 pivoljupca nudimo na poklon 1 gratis ulaznicu (5 ulaznica za cijenu 4). Ukupni broj ulaznica je ograničen, stoga požurite na naš web da “karta bude v žepu”!

na vrh

Natjecanje kućnih pivara

U sklopu UPS fest-a, festivala kućnih pivara, Udruga Pivara Sjever i ove godine organizira natjecanje. Svi zainteresirani moći će prijaviti svoja piva koja su kuhana isključivo u kućnim uvjetima. Natjecanje će biti organizirano po standardima BJCP 2021 i bit će otvorene sve kategorije na bazi žitarica (ne prihvaćamo kategorije cider, braggot i medovinu).

2022 i 2023 održali smo školu za pivske suce i time sastavili snažan tim sudaca koji će svim natjecateljima pružiti detaljnu povratnu informaciju za svako prijavljeno pivo.

Kako bi naši suci bili u kondiciji, ove godine smo organzirali UPS pivsku ligu – interno natjecanje za članove Udruge Pivara Sjever. Kroz protekla tri mjeseca odsudili smo nešto manje od stotinu piva pa možete biti sigurni da su okusni pupoljci naših sudaca fino uštimani.

Raspored za ovogodišnje natjecanje:

  • 25.5  otvaramo prijave za natjecanje
  • 10.6  počinjemo sa skupljanjem prijavljenih piva
  • 24.6  zatvaramo prijave

Svaki natjecatelj može prijaviti 1 pivo po BJCP podkategoriji i ukupno najviše 3 različita piva. Natjecatelji šalju ukupno 3 boce po prijavi.

  • Cijena prijave je 5€ po pivu
  • Proglašenje pobjednika održat će se 06.07.2024. u večernjim satima festivala!

Natjecanje svake godine prate brojni sponzori čijim ćemo donacijama u vidu vrlo vrijednih nagrada nagraditi najbolje plasirane pivske uradke.

Za više detalja kao i za prijavu na natjecanje slijedite link niže.

Prijavi svoje pivo na natjecanje

na vrh

Zabavni i gastro program

Iako će većina posjetitelja UPS festa većinu pažnje posvetiti tzv. tekućim pitanjima organizatori su u cijenu festivalske ulaznice uključili i jedan bogati obrok kako nitko ne bi ostao gladan ili pio “na prazan želudac”. Kupon koji ćete dobiti prilikom ulaza možete zamijeniti za Ćevape u lepinji, Grah ili gulaš, Hot-dog, “Pohano u pecivu” ili prema preferencama nešto iz vegetarijanske ponude.

Na festivalu se ove godine održavaju tri natjecateljska događaja za posjetitelje. Prvi je (a ujedno i prvi puta na našem festivalu) “Beer Pong” – popularna američka party igra sa ping-pong lopticama. Za one koji vole ljuto biti će tu opet ispijanje ljute pive, a tradiconalno festival neće zaobići ni natjecanje u “eksanju”!

Festival će se odvijati u opuštenoj i veseloj atmosferi za koji će se pobrinuti band Fakustix – lokalni “kolektiv sa prilagodljivim repertoarom” koji su i prošle godine dobro razdrmali plasni podij oko pozornice.

na vrh

Logistika

UPS fest se održava u suterenu sa zapadne strane Arene Varaždin:

Lokacija na karti

Oko Arene se proteže prekrasna Dravska park šuma, a livada pokraj same lokacije Festivala idealna je za raširiti deku ili postaviti šator za one koji žele “čekati zoru” ili jednostavno odspavati i sigurno svojim automobilom stići kući. Za one kojima meka i svježe pokošena trava ipak nije “dovoljno meka” organizatori UPS festa preporučuju smještaj u Hostelu Studentskog centra:

  • 1/1 soba – 39,00 eura + 1,59 eura turistička pristojba
  • 1/2 soba – 29,00 eura + 1,59 eura turistička pristojba.

Za rezervacije se obratite mailom na info@hostel.hr ili na recepciju pozivom na broj 042/332-910 (24h). Prilikom rezervacije svakako napomenite da dolazite na UPS fest pa ćemo u koliko bude ostvaren veći broj noćenja dobiti popust koji će biti obračunat kod prijave.

na vrh

 

 

CiljeviDjelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi

Promocija kućnog pivarstva kao hobija; promicanje i širenje znanja i vještina vezanih uz kulturu izrade piva; okupljanje kućnih pivara i organiziranje pivarskih druženja; širenje turističkih sadržaja vezanih uz pivarstvo; organiziranje edukacija, radionica, prigodnih kulturnih događanja te ostalih manifestacija vezanih uz pivarstvo; društveno povezivanje i jačanje suradnje kućnih pivara te uspostava kontakata i suradnje sa sličnim međunarodnim i domaćim organizacijama; organiziranje putovanja i suradnje sa sličnim udrugama i ustanovama vezanih uz kulturu izrade piva; sudjelovanje na sajmovima, izložbama i drugim manifestacijama; informiranje javnosti o radu i ciljevima udruge; izdavanje povremenih stručnih i informativnih publikacija vezanih uz pivo i pivarstvo sukladno Zakonu o medijima.

GET IN TOUCHDruštvene mreže
Za još više detalja zapratite nas i na društvenim mrežama
GET IN TOUCHDruštvene mreže
Za još više detalja zapratite nas i na društvenim mrežama