UPS fest – festival i natjecanje kućnih pivara

Nakon što je četvrti UPS Fest privukao nekoliko stotina poklonika “homebrewinga” i piva iz kućne radinosti, Udruga Pivara Sjever i ove se godine sprema za veliku feštu kod Varaždinske Arene u subotu 8. srpnja 2023.

Festival će tradicionalno biti organiziran po principu da se uz kupljenu ulaznicu može konzumirati neograničena količina piva, a osim 100-ak vrsta piva različitih stilova kuhanih u malim količinama u kućnim uvjetima, posjetitelji će moći uživali i u bogatom zabavnom programu. 

Točionici se otvaraju u 15:00 sati, a svi posjetitelji koji nabave ulaznice po cijeni od 25€ (u pretprodaji) ili 30€ (u redovnoj web prodaji) moći će iste zamijeniti za narukvice i čaše za degustaciju te bon za obrok. 

Osim žednih i znatiželjnih posjetitelja, festival privlači i sve veći broj poklonika homebrewinga koji na festival dolaze razmjenjivati ideje, ali i natjecati se sa svojim odabranim pivskim uradcima te tako osvojiti vrijedne nagrade sponzora.  Proglašenje najboljih piva, ali i „najboljeg među najboljima“ tzv. „Best of show“ biti će također dio samog festivala.

Saznaj više:

 

Festival kućnih piva

Svakako, najveći interes posjetitelja festivala predstavlja kućno pivo. To je pivo koje brojni pivari, uključujući članove Udruge pivara sjever i brojne goste, kuhaju u svojim domaćinstvima u malim količinama, obično oko 20 litara po šarži. Ovo pivo je jedinstveno ne samo zbog postupka i opreme kojom se priprema, već i zbog originalnih receptura koje se temelje na raznovrsnim eksperimentima kojima se pivski majstori koriste kako bi došli do savršenog okusa.

Svo pivo koje se konzumira na festivalu uključeno je u cijenu ulaznice a da bi osigurali dovoljnu količinu i raznovrsnost ponude (obično na festivalu ima 100-ak piva) UPS prikuplja donacije piva koje pivarima osigurava ulaznicu za festival a ove će godine biti i nagrada za same donatore!!!

Zaiteresirani donatori piva mogu više o propozicijama saznati ovdje, a formu za prijavu kegova koje želite donirati može popuniti ovdje

na vrh

Rezervacije ulaznica

Na linku niže možete rezervirati ulaznicu za V. UPS fest koji će se održati 8. srpnja kod Arene Varaždin. Kupljene ulaznice ćete na dan festivala od 15:00 sati moći zamijeniti za narukvicu koja osigurava konzumaciju neograničene količine festivalskih piva (kućnih pivara i craft pivovara), bon za hranu, festivalsku čašu i puno dobre zabave!

Early bird cijena ulaznice je 25 €. Ukupni broj ulaznica je ograničen.

na vrh

Natjecanje kućnih pivara

U sklopu UPS fest-a Udruga Pivara Sjever organizira i natjecanje kućnih pivara. Natjecatelji će moći prijaviti svoja piva, kuhana isključivo u kućnim uvjetima, u bilo koju kategoriju po BJCP 2015 (osim medovine, braggota i cidera). Piva će suditi prokušani suca, a udruga će organizirat i dodatni treninge za suce. Treninzi i suđenja održat će se pivovari Saperlot, idealnom prostoru za pivarske diskusije. 

Držat ćemo se sljedećeg rasporeda:

  • 25.5 – otvaramo prijave za natjecanje
  • 10.6 – počinjemo sa skupljanjem prijavljenih piva
  • 24.6 – zatvaramo prijave

Svaki natjecatelj može prijaviti najviše 1 pivo po podkategoriji i maksimalno 3 različita piva. Različita piva prijavljuju se u posebne podkategorije. Primjerice, isti natjecatelj može prijaviti Dark Mild (podkategorija 13A) i English Porter (podkategorija 13C), ali ne smije prijaviti 2 English Portera.

Natjecatelji na suđenje šalju po 3 boce piva za svaku prijavu. Boce mogu biti samo od 0.33l ili 0.5l (dozvoljeno je i kombinirati te veličine).

na vrh

Zabavni i gastro program

Iako će većina posjetitelja UPS festa većinu pažnje posvetiti tzv. tekućim pitanjima organizatori su u cijenu festivalske ulaznice uključili i jedan bogati obrok kako nitko ne bi ostao gladan ili pio “na prazan želudac”. 

Na festivalu se i ove godine održavaju tri natjecateljska događaja za posjetitelje. Prvi je “Beer mile” – utrka koju prema međunarodnim pravilima trči 30 najspremnijih pivoljubaca koji se natječu u trčanju pivske milje (4 kruga po 402m) uz obvezu da na ulasku u svaki krug popiju 0,33l piva!

Osim popularne utrke, UPS fest nudi i mogućost sudjelovanja u natjecanju u ispijanju ljutog  festivalskog piva “začinjenog” ekstraktima čilija za najhrabrije, a pivski festival neće zaobići ni natjecanje u “eksanju” pa ćemo saznati i tko može pivo popiti najbrže!

Festival će se odvijati u opuštenoj i veseloj atmosferi za koji će se pobrinuti band Fakustix – lokalni “kolektiv sa prilagodljivim repertoarom” do kasnih noćnih/jutarnjih sati.

na vrh

Logistika

UPS fest se održava u suterenu sa zapadne strane Arene Varaždin:

Oko Arene se proteže prekrasna Dravska park šuma, a livada pokraj same lokacije Festivala idealna je za raširiti deku ili postaviti šator za one koji žele “čekati zoru” ili jednostavno odspavati i sigurno svojim automobilom stići kući.

Za one kojima meka i svježe pokošena trava ipak nije “dovoljno meka” organizatori UPS festa preporučuju smještaj u Hostelu Studentskog centra:

  • 1/1 soba – 39,00 eura + 1,59 eura turistička pristojba
  • 1/2 soba – 29,00 eura + 1,59 eura turistička pristojba.

Za rezervacije se obratite mailom na info@hostel.hr ili na recepciju pozivom na broj 042/332-910 (24h). Prilikom rezervacije svakako napomenite da dolazite na UPS fest pa ćemo u koliko bude ostvaren veći broj noćenja dobiti popust koji će biti obračunat kod prijave. 

na vrh

CiljeviDjelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi

Promocija kućnog pivarstva kao hobija; promicanje i širenje znanja i vještina vezanih uz kulturu izrade piva; okupljanje kućnih pivara i organiziranje pivarskih druženja; širenje turističkih sadržaja vezanih uz pivarstvo; organiziranje edukacija, radionica, prigodnih kulturnih događanja te ostalih manifestacija vezanih uz pivarstvo; društveno povezivanje i jačanje suradnje kućnih pivara te uspostava kontakata i suradnje sa sličnim međunarodnim i domaćim organizacijama; organiziranje putovanja i suradnje sa sličnim udrugama i ustanovama vezanih uz kulturu izrade piva; sudjelovanje na sajmovima, izložbama i drugim manifestacijama; informiranje javnosti o radu i ciljevima udruge; izdavanje povremenih stručnih i informativnih publikacija vezanih uz pivo i pivarstvo sukladno Zakonu o medijima.

GET IN TOUCHDruštvene mreže
Za još više detalja zapratite nas i na društvenim mrežama
GET IN TOUCHDruštvene mreže
Za još više detalja zapratite nas i na društvenim mrežama