UPS

Novosti

By in Novosti 0

Hrvatska je kućnopivarska velesila!

Proteklog je vikenda u Sloveniji održano 4. slovensko tekmovanje domačih pivovarjev, dakle četvrto po redu tamošnje međunarodno natjecanje kućnih pivara. Pa eto, gotovo smo navikli, da Hrvatska bude ponešto bogatija plemenitim kovinama nakon takvih događaja. Ovog puta čak 12 medalja uzeli su naši kućni pivari a od toga čak sedam zlata. Bez sumnje veliki uspjeh pa se tako još jednom potvrdilo da smo regionalna kućnopivarska velesila. Sjajne je vijesti donio Matt Hollingsworth koji je bio i jedini naš sudac na prvenstvu u Sloveniji, očito je da bi bilo dobro da smo i tu pokazali malo jače brojke. No, kako bilo, pogledajmo malo što se sve donijelo natrag s prvenstva. Matt je za svoje englesko ječmeno vino Ten uzeo zlato u kategoriji jakih piva, njegovo je pilo dobilo i honorable mention za Best of Show, slovenski pivar Miha Primožič odnio je titulu apsolutno najboljeg za svoju specialty IPA-u Slepa Miš.

Željko Fegeš i njegov co-brewer Stanko članovi Udruge Pivara Sjever odnijeli su dvije zlatne medalje za Irish Red Ale Bloody Mare u kategoriji britanskih, irskih i škotskih piva te za američko pšenično pivo Nautilis u kategoriji pšeničnih i zobenih piva. Zlato je u kategoriji lagera odnio Silvije Boroša za doppelbock King@king, isto je za rukom pošlo Martinu Bedekoviću za Sweet Stout Caniggia u kategoriji stoutova i portera te Bojanu Grdiniću i njegovom co-breweru Tapiri za belgijski tripel u belgijskim jakim pivima. Još je jedno zlato odnio Oleg Frgačić za voćni Petra Saison u mješovitoj kategoriji.

Srebra nose Ivan Jenkač iz Udruge Pivara Sjever za svoj američki pale ale Mumlek u kategoriji američkih blondeova, paleova i ambera te Bojan Grdinić i Tapiri za dimljeno Schlenky Tapir u mješovitoj kategoriji. U istoj kategoriji broncu je odnio Goran Boneta s co-brewericom Anitom Vranjić za Čokos čime je ta kategorija u cijelosti bila hrvatska! Isti uspjeh u kategoriji stoutova i portera ostvario je Marijan Stupar s co-brewerom Bojanom Grdinićem za Choco Stout a Bojan Grdinić i Tapiri su broncu uzeli za dunkel bock Tapirobook, znači tri medalje za Grdinića, još jedna u ulozi co-brewera. Čestitke svima, a kompletne rezultate može se vidjeti na ovom linku: https://tekmovanje2017.tisina.net/ 

Pročitajte više na: https://blog.vecernji.hr/volim-pivu/hrvatska-je-kucnopivarska-velesila-nasi-kucni-pivari-uzeli-11-medalja-u-sloveniji-9720 – blog.vecernji.hr

By in Novosti 0

Beer & Burger fest

Čakovec je u petak i subotu, u sklopu manifestacije ‘Jesen u gradu Zrinskih’, nakratko postao München, ali u punom smislu riječi. Kroz dva dana pivoljupci su došli na svoje, a uz njih i svi oni koji su se zaželjeli pojesti nešto fino i ukusno s nogu.

Odlična organizacija na čakovečkom Trgu Republike smjestila je ogroman šator koji je doslovce bio premalen za ovakvu manifestaciju. U šatoru se moglo dobro popiti i upoznati s hrvatskim „malim“ pivarima, odnosno okusiti gotovo svo hrvatsko craft pivo.
Čak 11 hrvatskih craft pivovara predstavilo se u Čakovcu i ponudilo najbolje od hrvatskog piva. Ovdje možemo subjektivno reći da smo u korak s vremenom s ostalim europskim craft pivovarama, imamo samo riječi hvale. Što pak se tiče gastro kutka, pet je restorana bilo zaduženo za „peglanje“ gladnih usta: Mundoaka, Central Park, Stari hrast, Dollar iz Varaždina, te Barba iz Dubrovnika.

U subotu je u bilo organizirano i natjecanje Volim ljuto u ljutim papričicama, te Olimpivijada. Dodajmo da je na Beer festu svoje mjesto našao i legendarni Brico, kod kojeg su muškarci mogli urediti svoje brade i brkove.Oba dana organizarani su bili i koncerti, u petak Clone Edge te u subotu Gustafi koji su rasplesali i digli Čakovec na noge.

Preneseno sa: E-međimurje

Udruga Pivara Sjever također je aktivno prisustvovala ovom događaju. Galeriju pogledajte na našim Facebook stranicama!

By in Novosti 0

Križevački OktoberTest će sasvim sigurno postati jedna od najvećih križevačkih manifestacija

U organizaciji Križevačke udruge pivara, a uz podršku Grada Križevaca i Turističke zajednice grada Križevaca, u subotu je održan drugi OktoberTest – Pivska kušaonica kućnih pivara.

Križevački Strossmayerov trg je u subotu bio krcat posjetiteljima, ljubiteljima piva i rock glazbe. Predstavile su se Udruga pivara Sjever, Panonski pivarski sindikat, Udruga pivara Brod, Udruga pivara Požega, Petrinjska udruga pivara, Udruga Hmelj (Split) i Križevačka udruga pivara.

Još se sliježu dojmovi nakon odličnog pivskog doživljaja u gradu podno Kalnika, a sasvim sigurno se može zaključiti da će ova manifestacija postati jedna od najvećih križevačkih manifestacija koja će rasti iz godine u godinu i mamiti brojne turiste, znatiželjnike i ljubitelje odličnog piva. Uspjeli smo zabilježiti nekoliko fotografija u trenucima dok je šatorski prostor bio prohodan u početnim minutama manifestacije – slobodno se naluknite!
Izvor:prigorski.hr

By in Novosti 0

3. sajam poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja

Udruga pivara Sjever sudjelovala je na 3. sajamu poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja u Novom Marofu dana 29.09.2017. Sajam već treću godinu organizira Srednja škola Novi Marof i bilo je prisutno više od 30 izlagača. Štandove je u poslijepodnevnim satima posjetila i ministrica gospodarstva.

By in Novosti 0

Vratimo grad biciklima

Današnjim Europskim danom bez automobila završava Europski tjedan mobilnosti, a slogan ovogodišnje kampanje je “Sharing gets you further” ili “Dijeljenjem dobivate više”.
Udruga Varaždinski biciklisti ovaj će dan obilježiti već 4. kritičnom masom Varaždinaca “Vratimo grad biciklima”. Umjesto zabrane bicikliranja centrom grada, stoljetne tradicije i kulture Varaždina, članovi Udruge promoviraju ideju dijeljenja pješačko-biciklističke zone, s ograničenjem brzine kretanja i povećanim brojem parkinga za bicikliste.
Okupljanje će početi u 18.00 sati na Kapucinskom trgu, s kojeg će se krenuti u sporu vožnju kroz centar grada, a cilj biciklista bit će dvorište Udruge “Medenjak” u Trenkovoj ulici. U ugodnom druženju u dvorištu “Medenjaka” raspravljat će se o zabrani vožnje biciklom i povećanju broja sigurnih parkirališta, na temelju vožnje i opažanja okoline. Rasprava će se voditi uz domaće pivo Udruge pivara Sjever i
zdravu hranu Udruge “Medenjak” te glazbu s prašnjavih ploča Lasla Vastaga. Za nove i stare članove Varaždinskih biciklista pripremljeni su reflektirajući darovi.

By in Novosti 0

Dani vrganja u Paki

Iako se ovih tjedana mnogi bave proizvodnjom vina, vrijedni pivari nikada ne spavaju. Vrijeme beračima grožđa i nije nešto naklonjeno jer jesen pokazuje svoju pravu stranu te mijenja ljeto na kaotičnom meteorološkom tronu. No, u raznim izbicama, jazbinama i zamračenim podrumima kuha se svakakvo pivo – miksaju se čarobni napici koje će hrabriji izložiti, a još hrabriji piti na nadolazećim natjecanjima kućnih pivara. Tako se i članovi Udruge pivara Sjever (UPS) spremaju za Oktober Fest u Križevcima koji će se održati 30. rujna ove godine.

Kao što smo i natuknuli (Ja sam Gruit), svašta se zanimljivo spremalo na Danima vrganja u Paki koji su se ove godine održavali 16. i 17. rujna u Paki – malom mjestu između Novog Marofa i Brezničkog Huma. Mjestašce, koje je većini poznato uglavnom kao još jedna prolazna točka na staroj cesti za Zagreb, nosi titulu jednog od najboljih nalazišta vrganja i gljiva na ovom području. Mi pivoljupci smo, naravno, došli da probamo nešto novo i egzotično – pivo od vrganja.

Od cjelodnevnog bogatog programa, naša pivska ekipa stigla je u Paku oko 18:00 kada su neki od izlagača već otišli, ali šator sa živom muzikom i raznim jelima bio je u punom pogonu. Prvi štand na našem putu je, sasvim slučajno, bio baš onaj koji smo tražili. Dočekali su nas Saša, Čale, Cukur i točionik. Majstor pivar Saša, vrsni kuhar raznih jela i piva, autor je piva od vrganja. Natočio nam je pivo te nam ispričao kako su vrganji dospjeli unutra.

„Kuhanje piva na 67° do 68° Celzijevih te zadnjih deset minuta stavim 85 grama mljevenih sušenih vrganja. Fermentacija traje petnaest dana, a nakon toga ide pretakanje u drugi fermentor te unutra stavljam 145 grama svježih vrganja. Tehnika je dry hop i to stoji onda još sedam dana. Zadnja tri dana se još dodaje 85 do 90 grama vrganja za završno pojačavanje okusa. Nakon toga slijedi pretakanje u keg i karbonizacija.”

To je teorija. No, nas je više od svega zanimalo ovo pivo u praksi. Kao što znate, vrganji su intenzivna namirnica i s njom treba biti pažljiv kako se ne bi pretjeralo, ali i ona druga krajnost je lako moguća. Saša nas je upozorio kako mu je organizator prekasno rekao za datum manifestacije te je ovo pivo stajalo samo tri dana. To se, naravno, osjetilo u okusu te je trebalo dobrano napeti pupoljke da bi se vrganji osjetili. Istina, mnogima treba prvo i mali podsjetnik kakav uopće vrganji imaju okus. Ispitali smo neke od prolaznika i kušača što misle o pivu od vrganja te smo zaključili da su neki osjetili vrganje dok drugi nisu. No, uzevši u obzir da neki ne znaju ni kakav je okus hmelja, to i nije toliko zabrinjavajuće.

Odlučili smo pustiti dojmove da se slegnu i pronjuškali uokolo te vidjeti ostatak ponude na ovoj manifestaciji. Bila je ovo izvanredna prilika za lokalne OPG-ove koji su publici izlagali svoje proizvode. Kupili smo tako domaći sir s orasima i vlascem. Na jednom od štandova bila je izložena i maketa utvrde Paka koju su ranije tijekom dana neki i posjetili. Uvježbanijim planinarima je to možda samo lagana šetnjica kroz šumu, ali postoji i lijepa ruta do utvrde Čanjevo od koje možete vidjeti Kalnik i njegov Vranilac. Malo nagovora na ovu rutu možete naći OVDJE. Paka skriva mnoge, još nažalost neiskorištene, turističke potencijale.

Konačna destinacija bio je šator pod kojim se nudila hrana. Pogađate – sve se baziralo na vrganjima i drugim gljivama. Dočekao nas je veliki stol pun svakakvih ubranih gljiva od kojih su neke bile naprosto ogromne. Jako dobar ulov u svakom slučaju. Degustacija raznih delicija od vrganja bila je besplatna! Prvo jelo koje smo probali bio je pire od đumbira, komorača i čičoke te uz to vrganji s komadićima špeka, bosiljkom i cherry rajčicom. Iako sam vegetarijanac, zažmirio sam na špek jer sam morao probati ove vrganje. Dobro je sjelo, a i podsjetilo me koliko su vrganji zanimljivi i ukusni. Nakon toga vidjeli smo da kuhari pripremaju nešto novo te smo odlučili probati i to. Ta novotarija bile su rolice od hajdine kaše (mi smo ih zvali palačinke) u umaku od vrganja. Ovo je definitivno bila prava stvar!

Budući da tamburaši i seoske zabave nisu naš đir (često slušamo death metal pijući pivo), odlučili smo izaći iz šatora i još jednom, sada s jasnom vizijom kakvog su okusa vrganji, degustirati pivo. Saša nam je drage volje natočio još, a oko štanda se napravila gužva. Iskoristio sam priliku i popričao s dvojicom nasumičnih kušača:

„Naše područje je vino, ali ovo je stvarno pivo zanimljiva okusa. Ne razumijemo se mnogo u pivo, a i relativno smo novi u svijetu crafta tako da ne možemo dati neku profesionalnu analizu. No, definitivno smo zainteresirani da se izvježbamo u kušanju piva!”

Nastavili smo tako mljackati i uživati u blagom okusu vrganja. Kao što je i prošli put bio slučaj, Saša me mamio s nadolazećim remek-djelima. Spomenuo je tako pivo od maline i pivo od jagoda koje se radi od pet kila jagoda, također dry hop metodom. Saša i ostali pivari iz Udruge pivara Sjever će navedena i mnoga ostala piva izložiti 30. rujna na već spomenutom Oktober Festu u Križevcima – mjestu na kojem će se susresti mnogi tražitelji savršenog okusa piva.

By in Novosti 0

Stara škola – nove metode

Nalazimo se u prostoru stare škole u Novom Marofu koji je privremeno postao mjesto evolucije Vaših okusnih pupoljaka. Osmoga rujna ovdje se održava multi-događaj pod nazivom „Javna prezentacija projekta: Stara škola – nove metode” u sklopu kojeg su majstori pivari iz Udruge Pivara Sjever (UPS) izložili proizvode svoje kućne radinosti. Ovo je idealno mjesto za lovce na okuse, tzv. genetičke „superdegustatore” koji koriste svoja osjetila kako bi uživali u novim dimenzijama starog i, mnogi bi rekli, božanskoga proizvoda kakvo je pivo.

Uskoro sjedim za šankom, okružen majstorima pivarskoga zanata koji pripremaju točionik, spajaju ga na kegove, diskutiraju pivske stvari. Već uživam, a još nisam ni okusio nešto od njihovih tekućih remek-djela. Moguće da je to samo jedan od onih trenutaka univerzalnog prepoznavanja, mjesta na kojem se ljubav i strast dvoje ili više ljudi sastaje te pospješuje kvantitetu i kvalitetu samoga doživljaja. Ozbiljno, u očima članova Udruge Pivara Sjever može se vidjeti onaj sjaj – indikator koji kaže: „Ovo je ono što volim raditi!”. Lista događaja na kojem UPS izlaže radove svojih članova sve je duža, a sve to u svrhu promicanja kućnoga pivarstva kao hobija, širenja znanja i vještina povezanih s kulturom izrade i ispijanja piva. Sama javnost također je zainteresirana, a mnogi su već barem jednom nogom izašli iz svijeta industrijski proizvedenoga piva i stupili u čarobni svijet crafta. U prilog tome ide i sve više članaka i interesa konvencionalnih medija za ovu temu.

Dakle, hoćemo li nešto popiti? U prvobitnoj ponudi bila je APA, IPA te nešto što se zove Gruit. Žeđ je stisnula i imao sam neki dobar osjećaj u svezi ove novotarije. Glavni šanker, majstor pivar Saša, rekao mi je da je to pivo od trava – kamilica, bazga, pelin, majčina dušica, kadulja. Moje tijelo anticipiralo je osjećaj te sam i prije samoga kušanja osjetio neku vrstu voćnog okusa. Saša mi je, vidjevši moj zadovoljni izraz lica, rekao kako se 16. rujna održavaju Dani vrganja u Paki te će on izložiti svoje pivo od vrganja. Ubacio mi je bubu u uho. Uskoro su oči bile uperene u mene, moj prijatelj i učitelj u pivskom svijetu Nikola predstavio me kao novinara koji će nešto napisati o večerašnjem događaju. Pritisak je dobar. Malo zatim već sam upoznavao pivare, a prvi su do mene došli tvorci Gruita, Čale i Cukur. Čale mi je ispričao da su željeli napraviti nešto drukčije, nešto što se inače ne može naći na tržištu. Svi sastojci koje su stavili u Gruit su domaći. Rečeno mi je da ima oko 4.5 – 5% alkohola, a skromno mogu reći da mi se čini da je pivo dobro izbalansirano. Naravno, nekima ne odgovara hmeljasti i voćni okus ovakvih piva, ali to je nešto na što se tijelo mora naviknuti nakon dugogodišnje i sistemske intoksikacije industrijskim pivom. Ispijanje piva spada u kategoriju koju bi Englezi nazvali „acquired taste” ili stečeni ukus.

Nakon ugodnog iznenađenja koje mi je priuštio Gruit, morao sam probati IPU i APU što je svakako dobro za moju aleo dijetu. IPA je puna hmelja, 6% alkohola te malo gorkasta u poslijeokusu (eng. aftertaste). Iskoristio sam priliku te sam jednu od mlađih ljubiteljica piva upitao što misli o ovoj IPI.

„Pivo je pivo. Ne treba se nepotrebno igrati s previše začina i sastojaka.”

Kad je to izgovarala, pogledao sam uokolo sluša li netko te sam bio zadovoljan kad sam vidio da su majstori zabavljeni točenjem i promoviranjem piva. No, kako sam i spomenuo, uživanje u domaćem pivu stečeni je ukus. Za ovu mladu djevojku još ima nade. Definitivno se nalazi u dobrom društvu! Ipak, nisu svi izbjegli čuđenje i gunđanje majstora pivara te je tako jedan gospodin donio dvije 0.3 Staropramen čaše i naručio pivo. Pivar Saša uzeo je čaše u ruku i pitao: „Što je sad ovo?” Gospodin naručitelj rekao je kako je čaša samo čaša. Istina, čaša je čaša, a pivo je pivo (logici poznati zakon identiteta), no filozofija domaćega pivarstva zahtijeva neke standarde. Svojevrsna transformacija počinje prvim kušanjem domaćega piva, a otada natrag na industrijsko više nema.

Više na pivnica.net

By in Novosti 0

Službeno završen prvi UPS FEST!

Malo smo se odmorili nakon odličnog provoda na UPS Fest – festival i natjecanje kućnih pivara, dojmovi su se slegli i preostale obveze odradile!

Hvala Vam svima koji ste došli i pomogli u širenju pozitivne priče kućnog pivarstva u Sjevernoj Hrvatskoj! 🍻

Zahvaljujemo svim kućnim pivarima i craft pivovarama koji su donirali pivo, posudili i pomogli s opremom te svima ostalima: natjecateljima, sucima, volonterima, članovima lokalnih zajednica, medija i svima ostalima koji su svaki na svoj način dali doprinos za održavanje ovog festivala!
Gotovo 200 ljudi koje je posjetilo festival je uživalo u velikom izboru odličnog piva, ukusnoj hrani i najvažnije – ugodnoj i pozitivnoj atmosferi.
Naučili smo mnogo kao organizatori pa s optimizmom tvrdimo da sve nas iduće godine čeka još bolja fešta!

Hvala Vam od Udruge Pivara Sjever!

Čestitamo pobjednicima natjecanja! Stvarno su bila vrhunska piva!

By in Novosti 0

UPS FEST

Približava nam se UPS Fest – festival i natjecanje kućnih pivara u organizaciji Udruge Pivara Sjever koji se održava u subotu 12.8. u Murskom Središću.
Za ulaznicu u iznosu od 100kn dobivate festivalsku čašu, mjesto za kampiranje, više vrsta hrane te najvažnije – imati ćete priliku probati čak 60-ak vrsta piva raznih stilova kojima će se predstaviti brojni kućni pivari kao i craft pivovare s prostora Hrvatske i Slovenije!
Broj ulaznica je ograničen pa požurite sa rezervacijom koja je dostupna preko sljedeće poveznice:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSceEFFurvoFpTCPTrpnMOVzM32rf0KO9BOfHw4BCieLRkqKJQ/viewform

LOKACIJA:

By in Novosti 0

UPS na “Ljeto uz Muru”

05.08.2017., Udruga Pivara Sjever imala je zadovoljstvo sudjelovati na manifestaciji “Ljeto uz Muru” u organizaciji Turističke zajednice grada Mursko Sredisce. Uz demonstraciju kuhanja domaćeg piva, mnogobrojni zainteresirani posjetitelji su uživali i u degustaciji šest vrsta piva koje su pripremili članovi Udruge. Hvala Turističkoj zajednici, Miners MC klubu i svim posjetiteljima, do sljedećeg degustiranja!:)