Rano ujutro u subotu 21. siječnja u pogonu pivovare Saperlot započelo je kuhanje pobjedničkog piva 4. UPS festa – natjecanja i festivala kućnih pivara.
![](https://www.u-p-s.hr/wp-content/uploads/2023/01/20230121_111644-1024x768.jpg)
U Gojancu nedaleko Varaždina skupila se radna ekipa predvođena Zagrepčaninom Ivanom Kuže čiji je Munich dunkel na prošlogodišnjem UPS-u odnio prestižnu titulu „best of show“. Uz članove UPSa koji su došli primarno kao moralna podrška (budući da se radi o automatiziranom postrojenju) tu su nas naravno dočekali domaćini Ivica Staneković (koji je i sam član UPSa), Davorka Bahat majstorica i Karla Staneković najmlađi član obiteljskog biznisa Saperlot.
![](https://www.u-p-s.hr/wp-content/uploads/2023/01/20230121_105446-768x1024.jpg)
Osnovne pripreme odrađene su dan ranije, u petak, tako da je vrlo brzo Gojancem zamirisala komina bazirana na Munich Type II (Dark) i Carafa III baznim sladovima. Ivan – po struci kemičar – svojim nas je pivom uspio uvjeriti da se po vrlo jednostavnom receptu i bez stotinu dodataka može napraviti vrhunsko pivo.
![](https://www.u-p-s.hr/wp-content/uploads/2023/01/20230121_085552-1024x768.jpg)
Za vrijeme ukomljavanja dopredsjednik Udruge Matija Mišak spremio je pravi težački doručak od svojih domaćih suhomesnatih delicija, dok su se za pivo (uz doručak) pobrinuli Fabijan Špralja, Miroslav Matotek i Roni Mašić. U takvoj veseloj atmosferi nastajao je naš novi BOS.
![](https://www.u-p-s.hr/wp-content/uploads/2023/01/20230121_094634-1024x768.jpg)
Što se samog kuhanja tiče, za većinu znatiželjnih bila je to prilika da se vidi sam postupak izrade piva u pravom pogonu koji su Davorka i Ivica dodatno obogatili svojim objašnjenjima i komentarima.
![](https://www.u-p-s.hr/wp-content/uploads/2023/01/20230121_091108-1024x768.jpg)
U „boilu“ su završila još dva pivarska klasika što se hmeljeva tiče – Magnum i Hallertau Mittelfruh. Kuhali smo 60 minuta nakon čega smo buduće pivo pretočili u fermentor gdje mu slijedi fermentacija i odležavanje. Pivo bi po svemu sudeći trebalo završiti sa 5.6ABV za što će se pobrinuti kvasac W-34/70 kojeg je čast imao ubaciti sam autor nešto malo iza podneva kad smo završili s kuhanjem!
![](https://www.u-p-s.hr/wp-content/uploads/2023/01/20230121_105418-768x1024.jpg)
Pivo će biti dostupno u limenkama (0,33) ili se može puniti u vlastite kegove. Cijena piva koja pokriva primarno troškove samog postupka izrade piva je 1,35€ za limenke ili 2€ za pivo utočeno u keg. Svi koji žele osigurati svoje količine ovog jedinstvenog primjerka mogu se predbilježiti u ovom formularu.