Galactic Glow NEIPA” u središtu pivarskog događaja u Pivovari Saperlot

17. prosinca 2023.

Subota, 16. prosinca, ulazi u povijest kao dan kad su članovi Udruge i ljubitelji piva okupljeni u pivovari Saperlot sudjelovali u još jednom nezaboravnom “BOS kuhanju” – tradicionalnom kuhanju pobjedničkog piva sa prošlog UPS Festa.

Već od ranih jutarnjih sati, Gojanec, nedaleko od Varaždina je bio okupan mirisom ukusne pivske komine, a domaćini Ivica i Karla Staneković iz pivovare Saperlot bili su spremni dočekati kućne pivare. Miroslav Matotek, autor pobjedničkog piva “Galactic Glow NEIPA,” ponosno je podijelio svoj recept za pripremu približno 1000 litara ovog posebnog napitka.

U samoj srži ovog pivskog majstorstva krije se recept pažljivo osmišljen kako bi postigao savršen balans okusa. Gotovo 60% Weyermann Pilsnera pridonosi svježini, dok 25% pšeničnih i zobenih pahuljica, te Dextrin i Golden Naked Oats donose kompleksnost okusa i karakteristički mutni sjaj NEIPE. Pivo je kuhano svega 30-ak minuta, te je po završetku prilikom hlađenja u whirpoolu napravljena eksplozij napravljena prva aromatična eksplozija Galaxy hmelja, zajedno s Cryo hmeljevima Citra i Mosaic.

Osim samog kuhanja, okupljanje je pružilo priliku članovima Udruge i znatiželjnicima da razgledaju postrojenje pivovare i upoznaju se s procesom piva na većoj skali. Brojni članovi Udruge pridružili su se s vlastitim pivima i kulinarskim delicijama, stvarajući jedinstvenu atmosferu u prostoru pivovare.

Predivno subotnje prijepodne završeno je svečanim “pitchem” kvasca – Verdant IPA, označavajući kraj još jednog nezaboravnog pivarskog događaja. Pivo ostaje u fermenortu narednih pet dana a tada će nakon “dry hopa” (Strata i Mosaic) i kratkog odležavanja biti pretočeno u kegove članova i limenke te će se moći kušati i nabaviti kod samih članova Udruge.

CiljeviDjelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi

Promocija kućnog pivarstva kao hobija; promicanje i širenje znanja i vještina vezanih uz kulturu izrade piva; okupljanje kućnih pivara i organiziranje pivarskih druženja; širenje turističkih sadržaja vezanih uz pivarstvo; organiziranje edukacija, radionica, prigodnih kulturnih događanja te ostalih manifestacija vezanih uz pivarstvo; društveno povezivanje i jačanje suradnje kućnih pivara te uspostava kontakata i suradnje sa sličnim međunarodnim i domaćim organizacijama; organiziranje putovanja i suradnje sa sličnim udrugama i ustanovama vezanih uz kulturu izrade piva; sudjelovanje na sajmovima, izložbama i drugim manifestacijama; informiranje javnosti o radu i ciljevima udruge; izdavanje povremenih stručnih i informativnih publikacija vezanih uz pivo i pivarstvo sukladno Zakonu o medijima.

GET IN TOUCHDruštvene mreže
Za još više detalja zapratite nas i na društvenim mrežama
GET IN TOUCHDruštvene mreže
Za još više detalja zapratite nas i na društvenim mrežama